Pensioen: de basis

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat mensen gemiddeld meer tijd besteden aan het uitkiezen van een televisie, dan aan het zeker stellen van hun pensioen. Waarom? Pensioen is complex en saai. Daarom negeren veel mensen het onderwerp en starten ze - vaak te laat - pas met het inventariseren van de mogelijkheden en risico’s.

Inkomen voor later
Pensioen is in basis niet erg ingewikkeld. Pensioen = je maandsalaris ná je pensioen. Je inkomen wanneer je nog werkt bestaat meestal uit een vast salaris per maand, eventueel aangevuld met spaargeld. Na de pensioendatum ligt dat anders en word jouw ‘salaris’ opgebouwd uit meerdere onderdelen.

Hoe bouw je pensioen op?
Je kunt op vier manieren pensioen opbouwen. We bespreken ze hieronder.

1. AOW
AOW staat voor Algemene Ouderdoms Wet. AOW is het gedeelte pensioen wat iedere Nederlander ontvangt vanaf de pensioenleeftijd. Dit bedrag ligt vast. Hoeveel je precies ontvangt, lees je op de website van de Sociale Verzekerings Bank (
log in bij Mijn SvB). 

 Lees meer over vast pensioen via AOW

2. Via de werkgever
Vrijwel iedereen met een baan, bouwt pensioen op via een pensioenfonds of via een verzekeraar. Elke maand wordt hiervoor door je werkgever een deel van je salaris ingehouden. Het totaal van die delen wordt vanaf je pensioenleeftijd weer in gedeeltes per maand uitgekeerd. 

 Lees meer over pensioen via de werkgever

3. Aanvullen met fiscaal voordeel
Je kunt ook zelf extra sparen voor je pensioen. De overheid maakt dit aantrekkelijk door hier voor een deel fiscaal aan bij te dragen. Dit extra sparen doe je via een bank of pensioenverzekeraar. 

 Lees meer over zelf extra bijverzekeren

4. Zelf sparen of huis verkopen
Je kunt ook privé extra sparen. Bijvoorbeeld via een spaar- of beleggingsrekening. Ook het aflossen van jouw hypotheek vormt indirect een basis voor jouw pensioen. 

 Lees meer over zelf sparen

Wanneer met pensioen?
De overheid bepaalt de pensioenleeftijd. Dat is dus het moment dat je officieel met pensioen kunt. Deze leeftijd wordt elk jaar iets hoger. Wil je eerder met pensioen, dan zul je zelf bij moeten sparen. Daarvoor zijn er gelukkig voldoende mogelijkheden. 

Meer weten? Neem contact op voor vrijblijvend advies.

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekLabo maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie